• Home
  • Skin Care

Daar is ‘ie dan, die heerlijke zon ~ genieten maar! Of toch niet?

Die heerlijke zon

 

Eindelijk daar is hij dan die heerlijke zon. Iedereen keek er al even naar uit, alsof de wereld opnieuw straalt. Iedereen geniet van de warmte die de energie in je lichaam aanvult en je vitamine D productie een boost geeft. Helaas heeft de zon ook een slechtere kant, daar gaat deze blog over. Hoe vindt je de weg door alle verhalen ~ meningen ~ en weetjes. Gelukkig zijn wij er om te helpen.

Het woord “verantwoord zonnen” hoor je zo vaak. Maar wat is dat dan? Hoe weet je nu dat je de juiste factor hebt die past bij jou huid? Wat betekent een zonnebrandcrème factor? Waarom zijn zonneproducten zo duur? Kunnen zomaar een aantal vragen zijn die in je opkomen. We leggen het je uit.

~Verantwoord zonnen

Tussen 12:00 en 15:00 uur is het verstandig om uit de volle zon te blijven. Tijdens dit “zon-tijdslot” bereiken de ultraviolette B stralen (UV-B) hun piekwaarden.

Is die UV-B zo slecht dan? Ja, zeker. Naast dat hij de productie van vitamine D stimuleert is hij niet het lieverdje van de klas.

Een makkelijk ezelsbruggetje bij UVB is de B van burning, ofwel verbranden. UVB-stralen verbranden je huid. Zonnebrand is echt geen pretje maar je kunt jezelf goed beschermen tegen zonnebrand. Als je eenmaal wel verbrand bent is het kwaad al daar! Je loopt direct een hoger risico op huidkanker. Je wordt vaak wel gewaarschuwd door je huid dat je uit de zon moet gaan voor de UV-B omdat dit een rode pijnlijke huid veroorzaakt. Net zoals UVA-licht is UVB-licht het hele jaar door aanwezig in zonlicht of zonnestralen. Die heerlijke zon heeft zo dus zo zijn slechte kanten.

Geen wonder dat dermatologen adviseren om in dat precieze tijdslot uit de zon te gaan!

Is het voor 12:00 en na 15:00 dan wel veilig om onbeschermd te zonnen. Het zal een teleurstelling voor je zijn, nee het is dan ook niet veilig om zonder bescherming te zonnen. Het venijn zit hem in UV-A. Deze sluiper voel je niet maar is altijd aanwezig. Hij heeft als tegenstelling tot de UV-B wel de mogelijkheid om door glas en wolken heen te dringen. Te veel aan UV-A- straling kan je huid ook nog beschadigen als je al uit de zon bent. Hierdoor veroudert je huid snel en kan je ook van UV-A huidkanker krijgen. Het grote nadeel van UV-A is dat je hem niet voelt. Hij brandt niet zoals UV-B dit doet.

~Wat betekent zonnebrandcrème factor?

Op alle zonneproducten staat SPF, wat is dat eigenlijk? SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Nederlandse benaming kan ook zonnebrand factor zijn. Laten we het hier op factor houden. Deze factor geeft aan hoe goed het de huid beschermt tegen de UV- stralen.

Hoe hoger de factor hoe meer bescherming het biedt tegen zonnebrand en uiteindelijk bescherming tegen huidkanker. De factor filtert een percentage van de UV uit de straling nog voordat het de huid raakt. Bijvoorbeeld een SPF 50 filtert 98%, SPF 30 filtert 96 % en een SPF 15 is toch goed voor zo’n 92%.

~Verschillende huidtypes en hun beschermfactor.

Dat iedereen er anders uitziet is geen verrassing. Zo zal het ook geen verrassing zijn dat er verschillende huidtypes zijn. Bij elk huidtype hoort een bepaalde zonnebrandfactor. We lichten de meest gangbare huidtype en hun bijpassende factor voor je uit. Let wel! Het blijft de bedoeling dat je elke 2 uur blijft smeren zeker als je geniet die heerlijke zon.

~ Type 1

  • ~ Snelle verbranding
  • ~ Nagenoeg geen bruiningsproces – weinig melanine
  • ~ Zeer lichte huid, vaak sproeten
  • ~ Licht blond haar, met roodtinten
  • ~ Lichte ogen.

De juiste factor voor een zeer lichte huid een zonnebrandcrème met factor 30 of een zonnebrandcrème met factor 50.

~Type 2

De kenmerken van een lichte huid

  • ~ Snelle verbranding.
  • ~ Wordt langzaam bruin – weinig melanine.
  • ~ Lichte huid.
  • ~ Blond haar.
  • ~ lichte ogen.

De juiste factor voor een lichte huid een zonnebrandfactor 30

~ Type 3

De kenmerken van een licht getinte huid – Type 3 zijn:

  • ~ Verbrandt niet snel.
  • ~ Wordt gemakkelijk bruin – veel melanine
  • ~ Lichte getinte huid.
  • ~ Donkerblond of bruin haar.
  • ~ Donkere ogen.

De juist factor voor een licht getinte huid een zonnebrandcrème met factor 20 of een zonnebrandcrème met factor 30

Type 4

De kenmerken van een donkere huid – Type 4 zijn:

  • ~ Verbrandt bijna nooit.
  • ~ Bruint zeer goed – veel melanine.
  • ~ Getinte huid.
  • ~ Donker haar.
  • ~ Donkere ogen.

De juiste factor voor een donkere huid een zonnebrandcrème met factor 20

Snel bruin. Goed idee?!?

Als je het hebt over snel bruin worden, welke factor zonnebrand heb je dan nodig voor jouw huidtype? Huideigen pigment, melanine, wat doet het en wat is hiervan de functie? We duiken erin.

Melanine wordt gemaakt in de pigmentcellen van onze huid, de melanocyten. Zit je in die heerlijke zon? Dan komen deze cellen in actie door de UV-straling en geven de huid een bruin(er) tintje. Afhankelijk van jouw huidtype. Heb je van nature een lichte huid, een donkere huid of iets daar precies tussen in, je huidtype bepaalt hoe snel bruin je wordt, maar ook hoe bruin je wordt. Het bruiningsproces is feitelijk een natuurlijke bescherming van ons lichaam.

Snel bruin worden is dus niet echt verstandig omdat het de natuurlijke beschermingsproces van het lichaam versnelt.. Het bruiningsproces heeft tijd nodig om goed te kunnen beschermen, het belangrijkste is het bruiningsproces te managen door uit te zoeken welke spf je nodig hebt voor een veilig mooie gebruinde huid

Meer weten?

Heb je advies nodig welke zonnebrandcrème met welke factor het beste bij jouw huid past. Neem dan contact op met onze huidspecialisten. We geven je graag een advies op maat. Of kijk in onze webshop.http://www.schoonheidssalon-bijsuus.nl/shop/